Cerca nel blog

venerdì 28 novembre 2014

Qofte orisi te mbushur me gjell brenda !

Te dashur vizitore sot neper vatrat tuaja shtepiake kam deshire t'ju sjell nje pjate shume te shijshme . Riceta e sotshme eshte italiane dhe versioni origjinal behet dhe me mish te grir  por une sot e kam sjell pa mish . Ne italisht pjata ka emrin " arancini " une ne shqip ja dhash emrin QOFTE ORIZI TE MBUSHUR ME GJELL BRENDA .  Per te pergatitur kete pjate na nevojiten :
- 1 fixhan te madh me oriz
- pistil luleje (ne italisht i themi "zafferano" )
- 50gr gjalp fshati
- vaj ulliri sipas deshires
- 1 qepe
- 2 hudhra
- 3 karota
- 400gr salse domateje
- rigon sipas deshires
- 2 kokra veze
- 250gr buke te thekur
Pergatitja :
1).Orizin e pergatisim pak a shume si pilafi ! Une ne fillim shkriva gjalpin dhe me pas hodha orizin ! Orizin e skuqa pak dhe me tutje i hodha ujin . Une mizurat per orizin i bej 2:1 (dmth dy fixhan uje per nje fixhan oriz ) . Pasi hodha ujin mora pistilin e lules dhe ja hodha orizit (pistili i jep nje ngjyre shume te bukur orizit ) .
Orizin e lash qe te gatuheshe deri sa u shterua uji ! Njeher qe u be gati orizi e mora dhe e hodha ne nje tepsi qe te ftoheshe mire !
2). Pergatitja e salses .
Ne je tigan hedhim nje luge vaj ulliri dhe e lejme te nxehet njecik . Pastaj marim qepen te prer imet me hudhren dhe i hedhim qe  te skuqen . Kur e shikojme qe qepa dhe hudhra kane mare ngjyren e arit ne tigan shtojme karotat me bizelet . I trazojme mire e mir elementet dhe me tutje i hedhim salsen e domates . Gjellen e lejme qe te gatuhet per 20 min ne flak te mesme . Rigonin ia hodha ne momentin qe fika gjellen dhe kur gjella u ftuha i hodha disa kube djathi emental dhe mocarella . (Djath qe behen picat ) .
3). Tani qe kemi qe te dyja elementet fillojme dhe bejm qoftet e orizit te mbushura me gjell .
Marim orizin dhe duart tona i japim formen e nje topi (madhesia duhet te jete pak a shum si madhesia e nje protokalli ) . Njeher qe i dham formen e deshiruar orizit , me bishtin e nje luge i hapim nje vrim deri ne brendesi dhe me delikatese mbushim vrimen me salsen qe pergatitem me perpara . Pastaj qe mos te dali jasht gjella vrimen e zejme me oriz . Tani qe kemi topin e orizit te kompletuar e marim dhe e ngjyejme me vezet e rahura ne fillim  dhe me tutje e lyejme me thrimet e  bukes se thekur . Pasi kemi bere keto kalimet qoften e marim dhe e skuqim ne vaj te nxehte deri sa te mare ngjyren portokalle.
Shpresoj qe te kem qene e qarte me shpjegimin . Uroj qe t'ju pelqej ! Me respekt Florida ♥

Nessun commento:

Posta un commento