Cerca nel blog

lunedì 18 maggio 2015

Tollumba te pjekur ne furrë !

Të dashur vizitorë ! Sot kam deshirë  që t'ju sjell nëper vatrat tuaja shtepiake nje ricete embelsire qe ka per t'ju mahnitur !
Sot kisha gjith diten qe po mundohesha me mendjen time cfare te gatuaj si embelsire ! Dhe ja tek me vajti mendja tek tullumbat (tollumbat) qe ne në shqiperi ngordhim per ato , sidomos ne emegrimtaret qe  sahere qe vijme ne shqiperi gjera e pare qe na vete ne mendje qe te hajme,  llokumet dhe tollumbat jane (sidomos mua, s' do lodhesha asnjeher per ti ngrene ) . 
Dhe keshtu iu futa detyres per te pergatitur tullumbat , dhe fillova ti bej. Pergatita brumin dhe tek e lash qe te ftoheshe mora formen si kaush me dhembeza . Kur marre tiganin per te hedhur vajin e te skuqja tollumbat,  vura veshin qe nuk kisha vaj per ti skuqur . "Qyqja" thash "po tani qe kam brumin te pergatitur si tia bej?"  Qefi qe te dilja e  te blija vaj ne supermarket  nuk ma kishte ! Dhe ja , mendja ime pjellore me orientoi qe tollumbat ti bej te pjekura ne furre ! Dhe ashtu ja bera ! Mire thote populli gjerat e bukura shpiken kshu pa pritur !
Perbersit jane :
- 1 gote uje
- 1 gote qumesht
- 1 gote sheqer
- 70 gr gjalp
- 2 gota miell
- 2 kokra vezë
-  maja per embelsirat (une e kisha nje bustine te vogel 7/8 gr)

Sherbeti :
- 2 gota sheqer
- 2 gota e gjysem uje

Përgatitja :
Mora nje tenxhere dhe e vura ne zjarr (me flak te vogel) .  Ne te hodha gjalpin dhe sheqerin qe te shkriheshin ( elementet i hodha bashk per te evituar se mos me digjeshe gjalpi ) . Me tutje shtova ujin dhe qumeshtin .
Kur e shikoj qe lengu eshte i nxeht , ne tenxhere hedh mijellin (me siper thame qe jane dy gota mijell) dhe filloj e trazoj fort deri sa brumi te behet i plote dhe te ndahet nga fundi i tenxheres pa probleme .
Kujdes !! Ne momentin qe hidhni mjellin duhet ta trazioni me gjith fuqine qe keni , keshtu do evitoni qe brumi te behet me kokra mielli .
Mora brumin dhe nga tenxherja e derdha ne nje tasë. 
Brumin e lash qe te ftohet  derisa duart e mia filluan te duronin nxehtesine e brumit . Me tutje mora vezet dhe i hodha njera pas tjetres ! Me kuptimin qe ne fillim hodha nje , dhe fillova ta trazoja brumin derisa pash qe vesa dhe brumi ishin homogjene . Me tutje shtova vezen tjeter dhe fillova te beja te njejten procedure si me vezen e pare . Pastaj mora majan pluhur dhe ia hodha brumit . 
Kur brumi ka mar pamjen e nje kremi marim formen qe behen tullumbat .
Pastaj mora nje tepsi ku hapa dhe karte furi (ju qe nuk keni karte furi mund ta lyeni tepsin me gjalp ose vaj po te doni,  ku me tutje duhet te hidhni nje luge mijell . Mijellin duhet ta  hapni ane e mbane tenxheres kshu evitoni qe te krecase vaji ose gjalpi) .
Pastaj me formen dhe ndihmen e nje thike hapa tullumbat ne tepsi ( mos i lini tollumbat shume afer njeri tjetrit se vjine dhe do ju ngjiten pastaj ) .
Une tollumbat i poqa ne 180ºC deri sa tollumbat moren ngjyren e nje are te pjekur .
Nderkohe qe une bera tollumbat dhe i poqa kisha vene sherberin qe te ziente .
Kur tollumbat ishin te ftohte i mora dhe regja ne sherbetin e ftohte .
Shpresoj qe ky varianti im i tollumbave (tullumbave ) tju pelqej .
Me dashuri dhe respekt Florida ♥ 

1 commento:

  1. Fantastike, sa te kem kohe edhe un do ta provoj receten, te lumshin duart super.

    RispondiElimina